Przepis na cudowną chałkę znalazłam na blogu www.gotowaniezestylem.pl. Postanowiłam ją odwzorować. Wyszła wspaniale. Puszyste ciasto o niezwykłym
aromacie i smaku. Generalnie składniki podane w przepisie są na dwie chałki, ja
zrobiłam jedną gigantyczną i cała rodzina była zadowolona. Naprawdę polecam!
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1/3 paczki świeżych drożdży - około 30 g
- 1 jajko i 1 żółtko do posmarowania chałki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej, lecz nie gorącej wodzie.
Odstawić na 10-15 minut. Następnie dodać olej, cukier jajko oraz olej i
wymieszać całość za pomocą miksera. Dodawać stopniowo mąkę. Następnie zagnieść
ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 50 minut.
Piękna chałka! Z masełkiem, miodem i kakao mogłabym jeść taką każdego ranka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałkę z mleczkiem <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałki :D
OdpowiedzUsuń