Składniki:
- 200 g niepalonej kaszy gryczanej (1 szklanka)
- Wywar: (2 szklanki wody, marchew, pietruszka korzeń, natka pietruszki, kawałek lub rosół gotowany na piersi z kurczaka bez skóry)
- Brokuł średniej wielkości
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka pestek słonecznika
- natka pietruszki
- koperek
- pieprz
Sposób
przyrządzenia:
Kaszę
wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do wrzącego wywaru i ugotować na półsypko. W
osobnym garnku ugotować brokuł pokrojony na drobne różyczki przez 8 minut,
odcedzić i posiekać. Cebulę i czosnek pokroić na drobno. Warzywa (cebulę,
czosnek i ugotowany brokuł)połączyć z przestudzoną kaszą gryczaną i pestkami
słonecznika, dodać jajko i starannie wyrobić. Doprawić pieprzem do smaku.
Uformować z masy owalne klopsiki i ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej
olejem. Zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym na 170 stopni. Posypać
posiekanym koperkiem, danie można podawać z sałatką z buraków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz