niedziela, 17 listopada 2013

Klopsiki gryczane pieczone




 


Składniki:
  •  200 g niepalonej kaszy gryczanej (1 szklanka) 
  • Wywar: (2 szklanki wody, marchew, pietruszka korzeń, natka pietruszki, kawałek lub rosół gotowany na piersi z kurczaka bez skóry)
  • Brokuł średniej wielkości
  •  1 cebula
  •  2 łyżki oleju rzepakowego
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  •  1 łyżka pestek słonecznika
  • natka pietruszki
  •  koperek
  • pieprz




Sposób przyrządzenia:

Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do wrzącego wywaru i ugotować na półsypko. W osobnym garnku ugotować brokuł pokrojony na drobne różyczki przez 8 minut, odcedzić i posiekać. Cebulę i czosnek pokroić na drobno. Warzywa (cebulę, czosnek i ugotowany brokuł)połączyć z przestudzoną kaszą gryczaną i pestkami słonecznika, dodać jajko i starannie wyrobić. Doprawić pieprzem do smaku. Uformować z masy owalne klopsiki i ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej olejem. Zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym na 170 stopni. Posypać posiekanym koperkiem, danie można podawać z sałatką z buraków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz