niedziela, 17 listopada 2013

Makaron penne z sosem pomidorowym



Szybkie i proste danie dla wszystkich, którzy pragną odpocząć od mięsa. Polecam jako obiad bądź pożywną przekąskę.


Składniki:


  • 200 g makaronu penne
  • 10 dużych i posiekanych na drobno pieczarek
  • 1 mała cebula 
  •  400 g pomidorów całych bez skórki w sosie pomidorowym
  • 4 łyżki stołowe startego na drobno parmezanu 


Wykonanie:
  • Makaron ugotować al dente.
  • Cebulę posiekać na drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do zarumienienia się. Dodać pieczarki i smażyć całość do miękkości. Następnie wlać pomidory i rozdrobnić szpatułką. Dodać 2 łyżki parmezanu, sól i pieprz i mieszać aż do odparowania nadmiaru wody.
  • Na makaron nałożyć sos pomidorowy, posypać resztą startego parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz