czwartek, 28 listopada 2013

Chałka


Przepis na cudowną chałkę znalazłam na blogu www.gotowaniezestylem.pl. Postanowiłam ją odwzorować. Wyszła wspaniale. Puszyste ciasto o niezwykłym aromacie i smaku. Generalnie składniki podane w przepisie są na dwie chałki, ja zrobiłam jedną gigantyczną i cała rodzina była zadowolona. Naprawdę polecam! 

Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 paczki świeżych drożdży - około 30 g
  • 1 jajko i 1 żółtko do posmarowania chałki
  •  1/2 szklanki cukru
  •  4 szklanki mąki
  •  1/4 szklanki oleju rzepakowego
 Dodatkowo na kruszonkę:
  •  1 łyżka masła
  •  2 łyżki mąki
  •  2 łyżki cukru 


zawijanie chałki

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej, lecz nie gorącej wodzie. Odstawić na 10-15 minut. Następnie dodać olej, cukier jajko oraz olej i wymieszać całość za pomocą miksera. Dodawać stopniowo mąkę. Następnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 50 minut. 

3 komentarze:

  1. Piękna chałka! Z masełkiem, miodem i kakao mogłabym jeść taką każdego ranka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chałkę z mleczkiem <3

    OdpowiedzUsuń