Składniki:
- ½ piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- Mała cukinia
- 2 cebule
Marynata:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Odrobina octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- Oregano, bazylia, pieprz
- Patyczki drewniane lub metalowe, przeznaczone na szaszłyki
Sposób wykonania:
- Mięso z piersi kurczaka oraz paprykę pokroić na większe kwadraty
- Cukinię oraz cebulę oczyścić, obrać ze skórki a następnie pokroić w plastry
- W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą składniki potrzebne do przyrządzenia marynaty
- Mięso wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum ½ godziny
- Na patyczki na przemian nakładać pokrojone warzywa i mięso
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 150 stopni na 40 minut
- Szaszłyki można serwować z pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz