niedziela, 17 listopada 2013

Szaszłyki drobiowe z papryką w lekkiej marynacie

Składniki:
  • ½ piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • Mała  cukinia
  • 2 cebule
Marynata:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Odrobina octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • Oregano, bazylia, pieprz
  • Patyczki drewniane lub metalowe, przeznaczone na szaszłyki



Sposób wykonania:
  • Mięso z piersi kurczaka oraz paprykę pokroić na większe kwadraty
  • Cukinię oraz cebulę oczyścić, obrać ze skórki a następnie pokroić w plastry
  • W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą składniki potrzebne do przyrządzenia marynaty
  • Mięso wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum ½ godziny
  • Na patyczki na przemian nakładać pokrojone warzywa i mięso
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 150 stopni na 40 minut
  • Szaszłyki można serwować z pieczywem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz