niedziela, 17 listopada 2013

Kanapki z kurczakiem w sosie brzoskwiniowym z rodzynkami




Składniki:
  • pół piersi z kurczaka (około 300 g)
  • 2 brzoskwinie
  • 1 duża cebula
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanka rodzynek
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Curry
  • Słodka papryka w proszku
  • Pieprz
  • Natka pietruszki do dekoracji




Sposób wykonania:
  1. Z piersi kurczaka wyciąć chrząstkę, opłukać pod bieżącą wodą a następnie pokroić w kostkę.
  2. Cebulę oczyścić i pokroić w drobna kostkę.
  3. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę podobnie jak banana.
  4. Orzechy włoskie posiekać na drobno.
  5. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać cebulę oraz 1/3 szklanki wody, dusić pod przykryciem, wrzucić mięso oraz przyprawy (curry, pieprz oraz słodką paprykę) i dusić aż do momentu kiedy mięso nabierze białego koloru.
  6. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, aby zwiększyły nieco swoją objętość i nabrały miękkości.
  7. Następnie dodać pokrojone brzoskwinie oraz banana, rodzynki i orzechy, starannie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  8. Farsz nakładać na chleb dowolnego rodzaju np. żytni, razowy, pytlowy, staropolski.
  9. Kanapki można udekorować natką pietruszki co także nada im większego aromatu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz