środa, 20 listopada 2013

Truskawki pod orzechową kruszonką



Pyszny deser z truskawkami i orzechową kruszonką. Polecam, choć to sezon zimowy, szczególnie jeśli macie zamrożone truskawki. Ja dzięki temu przysmakowi przypominam sobie chwile ciepłego lata.

Składniki:

  • 40 g posiekanych migdałów 
  • 30 g posiekanych na drobno orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 500 g świeżych truskawek
  • 1/2 szklanki cukru brązowego

Wykonanie:


Rozpuszczone masło, cukier, płatki owsiane, migdały oraz orzechy wymieszać ze sobą. Podzielić całość na dwie części. 1/2 ilości wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21 cm. Ułożyć całe truskawki, posypać garścią cukru i przykryć drugą częścią masy orzechowej. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut, piec w temp. 150 stopni.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz