niedziela, 17 listopada 2013

Risotto z brokułem

Składniki na 6 porcji:
  • 500 g brokuł (1 sztuka)
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina<br/>
  • 300 g ryżu risotto (lub biały długoziarnisty)
  • Parmezan około 100 g
  • Bulion
  • Bulion (przygotowany z wywaru z warzyw)


Wykonanie:

  • Na początku należy sporządzić rosół, jeśli nie macie pod ręką gotowego wywaru najlepiej jest przygotować litr wody i dodać do niego 1 lub 2 kostki rosołowe (należy wybierać takie, które nie zawierają w składzie glutaminanianu sodu).
  • Brokuły należy pokroić na mniejsze różyczki pozbywając się sztywnych łodyżek. Drobno pokroić cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić na nią cebulę i czosnek. Pokroić brokuły, marchew oraz paprykę. Do dużego garnka wrzucić zeszkloną cebulkę i czosnek, dodać niepełną szklankę bulionu oraz podgrzać. Dodać ryż, gotować na małym ogniu ciągle mieszając  przez około 5 minut. 
  • Następnie należy dodać wino i gotować wszystko kolejne 5 minut. Wrzucić resztę warzyw (marchew, brokuły i paprykę) podlewając je stale bulionem, aby ryż się nie przykleił. Nie wlewać całego bulionu na raz lecz po trochu, czekając aż ryż stopniowo będzie go chłonął i gęstniał, cały czas mieszając. Na końcu dodać parmezan, aby nadać kremową konsystencję risotta. Potrawę można udekorować sałatą karbowaną oraz paskami papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz