Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g sera białego półtłustego
- 200 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej
- 2 pomidory średniej wielość
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Łyżka octu winnego
- Pół szklanki wody
- Wykałaczki
- Pieprz
- Oregano
- Majeranek otarty
Wykonanie:
- Czosnek zetrzyj na miazgę np. na tarce jarzynowej.
- Biały ser rozetrzyj widelcem i dodaj czosnek a następnie całość dokładnie wymieszaj.
- Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem, posyp je majerankiem, oregano oraz pieprzem z dwóch stron.
- Na kawałkach mięsa połóż wcześniej przygotowany ser, rozprowadzić równomiernie a następnie zwiń je i przymocuj wykałaczką.
- Rozgrzej patelnię a następnie dodaj do niej oliwę z oliwek, 3-4 łyżki wody oraz mięso i rozpocznij duszenie.
- Oczyść dokładnie zieloną fasolkę szparagową, odetnij końcówki z obu stron. Przygotuj garnek z wodą i ustaw go na palniku. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzuć do niego fasolkę i gotuj przez 7 minut.
- Przygotuj sos mieszając ze sobą pół szklanki wody, łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz 1 łyżeczkę octu winnego i odrobinę oregano. Sosem zalej roladki, całość poddaj dalszemu duszeniu.
- Pomidory pokrój w kostkę, cebulę posiekaj na drobne kawałki. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj do niej odrobinę wody, uduś cebulę a po chwili dodaj pomidory. Dodaj lekko podgotowaną fasolkę szparagową, dopraw przyprawami do smaku i starannie wymieszaj. Gotowe roladki z polędwiczek wyłóż na talerz i pokryj je przygotowanym sosem z pomidorami i fasolką szparagową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz