piątek, 7 lutego 2014

Naleśniki na słodko z serem twarogowym i malinami

Pyszne naleśniki, które z talerza znikają w mig. Najbardziej zachwycają się nimi dzieci, lecz dorośli także nie pogardzą. Do nadzienia oprócz malin można także użyć truskawki, jagody bądź brzoskwinie. Smacznego!

Ciasto na naleśniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • ½ litra mleka lub więcej w zależności od konsystencji naleśników
  • 1 jajko
Nadzienie:

  • 200 g sera twarogowego półtłustego
  • 100 -200 g świeżych bądź mrożonych malin
  • cukier – opcjonalnie
Dodatkowo:

  • śmietana kremówka 30%
  • świeże truskawki do dekoracji

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać za pomocą miksera.
  • Na patelni rozgrzać olej, rozprowadzić równomiernie masę na całej powierzchni i smażyć naleśniki z dwóch stron.
Nadzienie:
  • Ser twarogowy zmiksować z malinami, dosłodzić cukrem do smaku. Naleśniki udekorować ubitą na sztywno śmietaną kremówką i świeżymi pokrojonymi truskawkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz