Pyszne naleśniki, które z talerza znikają w mig. Najbardziej
zachwycają się nimi dzieci, lecz dorośli także nie pogardzą. Do nadzienia
oprócz malin można także użyć truskawki, jagody bądź brzoskwinie. Smacznego!
Ciasto na
naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- ½ litra mleka lub więcej w zależności od konsystencji naleśników
- 1 jajko
Nadzienie:
- 200 g sera twarogowego półtłustego
- 100 -200 g świeżych bądź mrożonych malin
- cukier – opcjonalnie
Dodatkowo:
- śmietana kremówka 30%
- świeże truskawki do dekoracji
Wykonanie:
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać za pomocą miksera.
- Na patelni rozgrzać olej, rozprowadzić równomiernie masę na całej powierzchni i smażyć naleśniki z dwóch stron.
Nadzienie:
- Ser twarogowy zmiksować z malinami, dosłodzić cukrem do smaku. Naleśniki udekorować ubitą na sztywno śmietaną kremówką i świeżymi pokrojonymi truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz