poniedziałek, 30 grudnia 2013

Makaron pełnoziarnisty z oliwkami i sosem pomidorowym

Bardzo proste do przyrządzenia danie. Ten przepis zaliczam do dań typu włoskiego, gdzie króluje makaron, pomidory i ser. Warto spróbować. Polecam!

Składniki:
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego (świderki)
  • 400 g pomidorów całych bez skórki (mogą być z puszki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 15g
  • 100 g (1 średnie opakowanie) czarnych oliwek bez pestek w zalewie
  • ¾ szklanki bulionu może być to wywar z wody i włoszczyzny lub chudy rosół gotowany na drobiu bez skóry
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • Natka pietruszki
  • 50 g parmezanu do posypania
  • bazylia
  • Czosnek granulowany lub 1 ząbek świeżego
  • Pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ugotować makaron pełnoziarnisty. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Jeśli dodaje się czosnek świeży należy zetrzeć go na tarce z drobnymi oczkami lub wycisnąć a następnie wymieszać z cebulą. Pomidory z puszki zmiksować na gładką masę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę pół 1/5 szklanki wody i udusić przez około 7 minut. Dodać pomidory, bulion i starannie wymieszać. Następnie doprawiamy danie przyprawami, aby nabrało smaku: bazylią, granulowanym czosnkiem, pieprzem, dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz miód. Na koniec dodajemy czarne oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz