Bardzo proste do przyrządzenia danie. Ten przepis
zaliczam do dań typu włoskiego, gdzie króluje makaron, pomidory i ser. Warto
spróbować. Polecam!
Składniki:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego (świderki)
- 400 g pomidorów całych bez skórki (mogą być z
puszki)
- 1 cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 15g
- 100 g (1 średnie opakowanie) czarnych oliwek bez
pestek w zalewie
- ¾ szklanki bulionu może być to wywar z wody i
włoszczyzny lub chudy rosół gotowany na drobiu bez skóry
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka miodu
- Natka pietruszki
- 50 g parmezanu do posypania
- bazylia
- Czosnek granulowany lub 1 ząbek świeżego
- Pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ugotować makaron pełnoziarnisty. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno.
Jeśli dodaje się czosnek świeży należy zetrzeć go na tarce z drobnymi oczkami
lub wycisnąć a następnie wymieszać z cebulą. Pomidory z puszki zmiksować na
gładką masę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę pół 1/5 szklanki
wody i udusić przez około 7 minut. Dodać pomidory, bulion i starannie
wymieszać. Następnie doprawiamy danie przyprawami, aby nabrało smaku: bazylią,
granulowanym czosnkiem, pieprzem, dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz miód.
Na koniec dodajemy czarne oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz