poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pizza Śródziemnomorska


Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • Oregano, 1 łyżka stołowa
Sos:
  • 1 puszeczka koncentratu pomidorowego
  • Ocet winny, 1 mała łyżeczka
  • Oregano, 2 czubate łyżeczki
  • 1 łyżka wody
Nałożenie:
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 3 małe cebule
  • 2-3 brzoskwinie
  • Szynka chuda (4 duże plastry)
  • 100 g oliwek czarnych bez pestek
  • Ser mozarella - 125 g




Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, ułożyć je na blaszce klejąc kawałek po kawałku (blaszka powinna być wysmarowana oliwą i posypana bułką tartą lub mąką razową typu 1850). Następnie rozprowadzić sos po cieście i ułożyć na nim pokrojone w grube plastry kawałki wędliny. Pokroić pomidory oraz cebulę na plastry natomiast brzoskwinie pokroić na kostkę. Oliwki przekroić na połówki. Ułożyć pozostałe składniki na wierzchu pizzy. Mozarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i posypać nią pizzę.
 


1 komentarz: