Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1/3 szklanki oliwy
- 2/3 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- Oregano, 1 łyżka stołowa
Sos:
- 1 puszeczka koncentratu pomidorowego
- Ocet winny, 1 mała łyżeczka
- Oregano, 2 czubate łyżeczki
- 1 łyżka wody
Nałożenie:
- 2 pomidory średniej wielkości
- 3 małe cebule
- 2-3 brzoskwinie
- Szynka chuda (4 duże plastry)
- 100 g oliwek czarnych bez pestek
- Ser mozarella - 125 g
Sposób wykonania:
Z podanych
składników zagnieść ciasto, ułożyć je na blaszce klejąc kawałek po kawałku
(blaszka powinna być wysmarowana oliwą i posypana bułką tartą lub mąką razową
typu 1850). Następnie rozprowadzić sos po cieście i ułożyć na nim pokrojone w
grube plastry kawałki wędliny. Pokroić pomidory oraz cebulę na plastry
natomiast brzoskwinie pokroić na kostkę. Oliwki przekroić na połówki. Ułożyć
pozostałe składniki na wierzchu pizzy. Mozarellę zetrzeć na grubych oczkach
tarki jarzynowej i posypać nią pizzę.
Aż nabrałam ochoty na pizze, jutro będzie na obiad :)
OdpowiedzUsuń